Kobietki Małe i Duże

I. Kobietki Małe i Duże – czyli warsztaty piękności dla mam i nastoletnich córek

W programie:

• Spotkanie z Brygidą Dremo – profesjonalną kosmetyczką z Akademii Urody Brigitte (Villa Palace), która poprowadzi warsztaty pielęgnacji skóry oraz nauki makijażu dla nastolatek i ich mam.
  • Omówienie rodzajów skóry
  • Dobór odpowiednich kosmetyków pielęgnacyjnych i kolorowych do potrzeb skóry mamy i córki
  • Jak się malować aby podkreślić urodę – wskazówki dla mamy i nastolatki / prezentacja
  • Makijaż dopasowany do urody i okazji / wykład
  • Błędy w makijażu
  • Warsztaty praktyczne – wspólna pielęgnacja.
  • Omówienie zabiegów gabinetowych dla mam i  nastolatek

NIESPODZIANKA: Losowanie trzech zabiegów dla mamy

II. Spotkanie z Magdą Pietrzak – projektantką ubrań, Pracownia projektów MOUSE_.

• Specjalnie dla uczestniczek spotkanie interaktywne na bazie „koktajlu” z wiedzy o ciuchach, materiałach, stylu i modzie.
  • Warsztacik – „Przerabiamy stare łachy”- Panie powinny wziąć ze sobą zniszczony  t-shirt, bluzę, trampki, białą koszulę czy jeansy – (po 1 lub 2 rzeczy)

III. Chwilo trwaj! Pamiątkowe zdjęcia duetów mama – córka

Termin i miejsce

Warsztaty odbędą się w sobotę 2 grudnia 2017  w godzinach 15.00–18.00

Miejsce: Centrum Terapii Manualnej i Rehabilitacji na Wadągu

Liczba miejsc: 15 duetów

Dzięki współfinansowaniu szkolenia przez Gminę Dywity koszt uczestnictwa w trwającym 4 godziny warsztacie  to jedynie czas i otwartość na siebie nawzajem.

Formularz zgłoszenia

Brak miejsc na warsztaty. Zapraszamy następnym razem.

Brygida Dremo

Kosmetolog

Właściciel Akademii Urody Brigitte Kosmetolog – absolwentka OSW kierunek Odnowa Biologiczna z Kosmetologią Wizażystka – absolwentka Międzynarodowej Akademii Estetyki i Piękna Laurel

Doświadczenie w zawodzie od 2006.

Magda Pietrzak

Pracownia projektów MOUSE_ : Realizacja indywidualny projektów na zamówienia klientek, organizacja i realizacja strojów artystycznych i wizualizacji na sesje zdjęciowe, pokazy mody, wykonywanie strojów casualowych dystrybuowanych w Olsztynie.

Od 12 lat pracowała w branży odzieżowej zajmując się szeroko pojętym procesem produkcji – od tworzenia projektu, powielania, poprzez produkcję przy współpracy między innymi z producentami z Chin, Turcji, Polski.

Współpraca przy promocji – między innymi uczestnictwo i przygotowania sesji zdjęciowych, pokazów mody, tworzenie grafik przedstawiający dany produkt etc. Aranżacja i tworzenie planów architektonicznych butików w oparciu o założenia firmy.

Pod jednym dachem nieba

Głównym celem tego wyjazdu było nawiązanie kontaktów i partnerskich relacji z naszymi sąsiadami z Zaolzia, spośród których wiele osób ma polskie korzenie. Dzięki poznaniu pastora z Cirkev Bratrska (kościoła braterskiego) – Mirosława Kulca, zrodziło się pragnienie, aby poznać tamtejszą ludność, ich tradycje, kulturę, ale również życie codzienne.

Chcieliśmy także opowiedzieć naszym sąsiadom o życiu w Polsce, o naszych narodowych sukcesach i problemach. Zależało nam na szeroko pojętej wymianie informacji, ale przede wszystkim na nawiązaniu przyjacielskich relacji, które w przyszłości zaowocowałyby trwałą współpracą i wzajemną troską o siebie. Gościny udzielili nam gospodarze Zboru Braterskiego w Hradku, w związku z czym mieliśmy wielką przyjemność codziennie widywać się z gospodarzami i innymi osobami.

Mieliśmy okazję uczestniczyć w wielu wydarzeniach, organizowanych zarówno przez nas, jak i dla nas- przez naszych czeskich przyjaciół. Mogliśmy poznać historię Zaolzia, a w tym również Kościoła Braterskiego w Hradku, opowiedzianą ustami gospodarza tego miejsca – Zbigniewa Kordelovego, który od urodzenia mieszka na tych terenach. Pastor Mirosław Kulec opowiedział nam o swoich doświadczeniach związanych z kilkuletnim już pobytem w Hradku, czeskiej mentalności, kulturze, różnicami między naszymi krajami.

Oprócz tego wzięliśmy udział w kilku panelach historycznych. Prezes ChSM Missio Musica – Janusz Ciepliński – przybliżył nam m. in. sylwetkę Marcina Lutra, Jana Kalwina, a także postać mającą ogromny wpływ na kulturę Czech tj. Jan Hus.

Ciekawym doświadczeniem (szczególnie dla kobiet) były polsko-czeskie warsztaty kulinarne. Pod kierownictwem czeskiej zawodowej kucharki- Weroniki. Wspólnie ugotowaliśmy tradycyjny czeski gulasz, knedliki oraz ciasto „Marlenka”. Przekonaliśmy się, że bariera językowa nie jest przeszkodą dla spędzania razem czasu, a nawet dla gotowania.

Mieliśmy także możliwość poznania młodych i starszych ludzi z Hradka Kościoła Braterskiego. Po spotkaniach długo jeszcze rozmawialiśmy ze sobą, dzieliliśmy się swoimi doświadczeniami, radościami i troskami.

Uwieńczeniem naszego pobytu był autorski koncert Katarzyny Kiklewicz wraz z muzykami z „Missio Musica” oraz chętnych z Fundacji 36i6. Mieliśmy okazję zaprezentować się szerszemu gronu naszych zaolziańskich sąsiadów, ponieważ koncert ten był częścią właśnie obchodzonych Dni Hradka.
Wyjechaliśmy z Czech z wielkim pragnieniem, by powrócić za rok. Nasz pobyt zaowocował wieloma przyjaźniami i wspólnymi przeżyciami oraz zaproszeniem, by nasi polonijni przyjaciele odwiedzili nas na Warmii i Mazurach.