Doświadczenie Happy Endu czyli podsumowanie warsztatów „ZOOM – Oko Na Maroko”

„ZOOM – Oko Na Maroko, czyli warsztaty filmowe dla dzieci” to trzeci, ostatni w 2018 roku, za to szyty grubymi nićmi projekt Fundacji 36i6, który wpisał się owocnie w ramy zadania pn.: „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i tradycji” zaproponowanego przez Gminę Dywity.

„Oko na Maroko”. Ten projekt powstawał w przesyconej spontanicznością i szczerością serc atmosferze. Nasza Pani Prezes Ewa Giska o duszy kolorowej niczym rajski ptak wymarzyła sobie by dzieci mogły mieć przestrzeń do przełamywania swoich barier, ograniczeń, by mogły pojawiać się w miejscach i okolicznościach, które je otworzą, zainspirują do rozwoju, do marzeń o nieznanym. Trudno było odmówić i nie wziąć udziału w tej przygodzie razem z nią. „Oko na Maroko” stało się nieosiągalną enigmą, symbolizujące jednak realne patrzenie dalej niż sięga wzrok. Życzyliśmy sobie by te warsztaty rozpaliły nowe pasje, i odkryły w dzieciach lądy, które najpierw przeobrażą się w marzenia, by ostatecznie nabrać wyrazistych kształtów w pragmatycznej przyszłości. I chyba się udało!

Ta nietuzinkowa przygoda rozwijała się na kanwie trzech spotkań o charakterze stricte warsztatowym (24.11.2018 r., 08.12.208 r., 15.12.2018 r.).

Pod okiem profesjonalistów Pana Adama Krywko – prezesa Stowarzyszenia „Warmia” tworzącego Olsztyńską telewizję obywatelską oraz grupę szkolącą i integrującą lokalnych twórców oraz Pana Yaroslava Yemets’a – studenta dziennikarstwa, operatora kamery i montażysty, w Studio Olsztyn.tv, przed 12-stką dzieci w wieku 9 – 12 lat odkrywały się arkana sztuki tworzenia wywiadów, filmików i kalejdoskopu pojęć takich jak: gimbal, klaps, kamera filmowa, steadicam, czy projektor filmowy potrzebnych do kreowania rzeczywistości po drugiej stronie kamery. Pierwsze spotkanie miało na celu integrację grupy, ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele odbyło się to poprzez zabawę w kalambury filmowe, dzięki którym dzieciaki niepostrzeżenie znalazły się w prawdziwym studio nagrań i z dużą dozą swobody pierwszy raz stanęły przed kamerą. Drugie spotkanie zaowocowało z kolei opanowaniem podstaw w przeprowadzaniu wywiadów. Punktem kulminacyjnym była ostatnia sesja warsztatów filmowych, podczas której dzieci wspólnie nagrały krótki film, tworząc story boarding i nakreślając scenariusz. Podzieliły też między sobą zadania, zgodnie z zainteresowaniami i uwarunkowaniami osobowościowymi. Pojawił się reżyser, kamerzysta, dźwiękowiec, oświetleniowiec, człowiek od klapsa, makijażystka oraz aktorzy. Nie powiemy Wam ile razy padło słowo klaps czy cięcie. Na pewno było przezabawnie i kreatywnie zarazem. Dzięki tej malowniczej ekipie powstał film pt: „Człowiek prezent”.

Magdalena Zaborowska