Twórcze warsztaty kolędowe (online)

13.12.2020 roku odbyły się warsztaty z tworzenia muzycznych życzeń, czyli cos twórczego i świątecznego dla dzieci oraz młodzieży, z extra Konkursem. Zaprosiliśmy na tę perlistą chwilę nieprzeciętną wokalistkę, kompozytorkę i cymbalistkę -Anię Brodę. Pierwsza, warsztatowa odsłona przyniosła wiele radości nam, Ani i dzieciom, które wzięły udział w warsztatach muzycznych/kolędowych.

Więcej o warsztatach: TUTAJ

Nominacja do EDUinspiracji

Czasami zwykłą codzienność przecinają i tym samym zatrzymują nas w czasie nietuzinkowe informacje. No i taka właśnie pojawiła się w naszym fundacyjnym kręgu. Otóż, okazało się, że projekt „Bądźmy w kontakcie” poświęcony depresji wśród młodzieży, finansowany przez Europejski Korpus Solidarności, wspierany również finansowo przez życzliwą Gminę Dywity otrzymał nominację do prestiżowej nagrody konkursu EDUinspiracje, inicjatywy podejmowanej przez FRSE już po raz czwarty.

Wraz z młodzieżą z grupy inicjatywnej „Kaktus” po ogłoszeniu nominacji, której się nie spodziewaliśmy, doświadczyliśmy całej palety uczuć, od zaskoczenia z szeroko otwartą buzią, przez niedowierzanie, aż po sięgającą sufitu euforię. Działanie wypływało z czystych pobudek chęci zmiany świata na lepszy i ta prawda została dostrzeżona. Stąd tyle wzruszeń…

Dziękujemy za to ogromne wyróżnienie. Warto żyć z pasją do ludzi, „tracić” dla niej cenny czas. Warto zatrzymywać bieg rzeki. Fundacja 36i6.

Nowinki z „Pozytywki”

Trochę ucichliśmy po konferencji poświęconej depresji, ale tradycyjnie, cisza nie oznacza bezruchu w działaniach. Pierwsze dni wakacji były bardzo pracowite dla grupy inicjatywnej projektu „Pozytywka” finansowanego przez Europejski Korpus Solidarności, której z całych sił kibicujemy.

Między innymi odbyło się spotkanie (08.07.2020), podczas którego poruszano tematy wykorzystania budżetu projektu oraz finalnego zaaranżowania strefy Pozytywka. Pojawiło się też podsumowanie ankiet (09.07.2020) przeprowadzonych przez kreatywną młodzież zaangażowaną w projekt, dotyczącą funkcjonowania Powiatowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Dywitach filia w Dobrym Mieście, aktywności związanych stricte z muzyką i wydarzeniami kulturalnymi w Dobrym Mieście. A 10 lipca zaczęło się spektakularne zagospodarowywanie przestrzeni „Pozytywki” z poczuciem smaku, kreacji i oczywiście niezastąpioną wyobraźnią. W końcu wizje i marzenia zaczęły się urzeczywistniać.

Pełen plan konferencji

Konferencja Bądźmy w kontakcie

Zbliżamy się do wielkiego finału naszego projektu. Na zakończenie przygotowaliśmy konferencję z zaproszonymi przez nas specjalistami z dziedziny psychologii i terapii.

Gdyby nie kwarantanna nasza konferencja odbyłaby się na Warmii i Mazurach, ale okoliczności zmusiły nas do przeniesienia jej online. Plusem takiej sytuacji jest to, że więcej osób będzie mogło z niej skorzystać, niezależnie od miejsca zamieszkania.

Konferencja odbędzie się 18-23 maja na platformach YouTube i Facebook, a dostęp do nichj będzie darmowy.

Pełen plan wykładów naszej Konferencji

• 18.05 (poniedziałek) godz. 18.00 – DEPRESJA. Niespodziewany czy zapowiedziany gość?; mówca – psycholog, pedagog, psychoterapeuta Katarzyna Łukasiuk-Kalska.
  • 19.05. (wtorek), godz. 18.00 – JAK ROZBROIĆ BOMBĘ? Przeciwdziałanie depresji wśród młodzieży; mówca – lekarz, psychoterapeuta Grzegorz Baczewski
  • 20.05. (środa), godz. 18.00 – NISKA SAMOOCENA i PORAŻKA. Pułapka kompleksów; mówca – psychoterapeuta Alicja Niemierko-Pająk
  • 21.05. (czwartek), godz. 20.00 – PERFEKCJONIZM. Kiedy Ci pomoże, a kiedy zniszczy?; mówca – psycholog Wioletta Przybyszewska
  • 22.05. (piątek), godz.18.00 – CZY MOŻNA UCIEC OD SAMEGO SIEBIE? Mapa na czas izolacji; mówcy – małżeństwo liderów, duszpasterz i terapeutka Rafał Piekarski i Agnieszka Piekarska
  • 23.05. (sobota), godz. 18.00 – JAK ŻYĆ NAPRAWDĘ? Poradnik młodego człowieka; mówca – pastor, duszpasterz Mirosław Kulec

Zachęcamy do udostępniania informacji na waszych profilach.
Do zobaczenia online!

Projekt dofinansowany przez Europejski Korpus Solidarności oraz Gminę Dywity.

Konsultacje społeczne

W dniach 1.03.2020 r. i 7.03.2020 r. z inicjatywy Fundacji 36i6 w partnerstwie z Kościołem Zielonoświątkowym „Twoja Przystań” odbyły się dwa spotkania konsultacyjne dla miasta Olsztyna. Dotyczyły one zapoznania mieszkańców miasta z nową, rodzącą się inicjatywą dotyczącą stworzenia w Koszarach Dragonów przy ul. Gietkowskiej 9i trójwymiarowej przestrzeni nakierowanej na kulturę, edukację i szkolenia. Wszystko po to, by dzieci, młodzież i dorośli mogli kreatywnie spędzać wolny czas, rozwijać się i mieć szansę podzielenia się swoim światem z drugim człowiekiem. Wiemy, że takie miejsca są w przez wielu Olsztynian wyczekiwane i dlatego chcemy być wykonawcą i twórcą jednego z nich, a przy tym, co sprawia nam największą radość, dać szansę na rozwój pasji wielu olsztyńskich, utalentowanych i ciekawych świata marzycieli.

7 marca 2020 roku w godzinach 11.00-13.00 mogliśmy oprowadzić wielu z Was, tych najbardziej zainteresowanych po budynku, dziś do kapitalnego remontu, jutro urokliwego miejsca spotkań.

Krótki filmik ze spotkania: TUTAJ

Stop depresji!

Kolejna aktywność grupy inicjatywnej powstałej na potrzeby projektu „Bądźmy w kontakcie” finansowanego przez Europejski Korpus solidarności wzmacnianego przez naszą Fundację 36i6.

„Moje ciało murem podzielone
Dziesięć palców na lewą stronę
Drugie dziesięć na prawą stronę
Głowy równa część na każdą stronę
Lewa strona nigdy się nie budzi
Prawa strona nigdy nie zasypia….”
„Arahja” Kult

Mądrzy ludzie mówią, że depresja dziecka może być pokłosiem depresji rodzica/ów. Najtrudniejsze i często nieodwracalne w skutkach są jej owoce, czyli mniej lub bardziej udane próby samobójcze. Są to akty autodestrukcyjne podobnie jak anoreksja czy alkoholizm. Młody człowiek doświadcza w tym trudnym okresie kilku nazwanych, przeanalizowanych przez specjalistów stanów, jak chociażby anhedonii czyli niezdolności do przeżywania przyjemności.

Jeśli wydaje Ci się, że świat Twojego dziecka rozpada się, dostrzegasz w nim niepokojąco mało kolorów, zapraszamy Cię na spotkanie ze specjalistą, psychoterapeutą dr Grzegorzem Baczewskim, który zgłębił w swej wieloletniej pracy zjawisko depresji.

Kim jest dr Grzegorz Baczewski?

Grzegorz Baczewski: lekarz, terapeuta, seksuolog.
Wykształcenie: Uniwersytet Medyczny w Łodzi UKSW – Nauki o Rodzinie SWPS – seksuologia kliniczna Studium Reintegracji Społecznej (certyfikat) New Experience for Survivors of Trauma (Nowe Doświadczenie dla Osób Dotkniętych Traumą), Poradnictwo Chrześcijańskie
Obszary wsparcia: zaburzenia lękowe, depresja, sytuacje straty (utrata bliskich, strata ciąży), kryzys egzystencjalny (utrata poczucia sensu życia, izolacja, samotność)

Zapraszamy na spotkanie

Miejsce: Szkoła Podstawowa w Dywitach im. Marii Zientary-Malewskiej, ul Spółdzielcza 4, 11-001 Dywity

Data: 07.11.2019 (czwartek), godz. 16.30 – 18.00

Wstęp wolny!

Konferencja dla Rodziców i Nauczycieli

RATUNKU! MOJE DZIECKO MNIE NIE SŁUCHA! Stare prawdy w nowym świecie

Wykładowcy: Nela i Zbigniew Kłapa. Z zawodu i z zamiłowania są nauczycielami. Mieszkają w Ustroniu. Mają trzy zamężne córki. Od ponad 30 lat szkolą katechetów i nauczycieli szkółek niedzielnych. Tworzą różne materiały do nauczania dzieci i nastolatków. Redagują kwartalnik dla dzieci „Małe IDŹCIE”. Prowadzą także służbę wśród rodziców, małżeństw i narzeczonych poprzez wykłady, warsztaty i kursy. Ich praca ma charakter międzywyznaniowy. Pracę misyjną w pełnym wymiarze rozpoczęli w 1990 roku w ramach Fundacji „Życie i Misja”, kontynuowali ją w Chrześcijańskim Stowarzyszeniu „Miłość Edukacja Dojrzałość”. Obecnie są pracownikami Biblijnego Stowarzyszenia Misyjnego.

Termin: 11–12.10.2019 | Miejsce: Olsztyn
Koszt: 25 zł (na pokrycie kosztów konferencji) + 17 zł obiad (zamówienie przy rejestracji on-line : www.fundacja36i6.pl)
Rejestracja: do 10.10.2019 on-line: TUTAJ

Plan Konferencji

11.10 (piątek) sala konferencyjna NOT w Olsztynie, plac Konsulatu Polskiego 1

• 18.00- 19.30 Dyscyplina w czasach anarchii

12.10 (sobota) Kościół Zielonoświątkowy w Olsztynie ul. Pstrowskiego 34

• 10.00- 14.00 „…żeby nie wiało nudą” czyli 10 zasad skutecznego nauczania – warsztaty dla nauczycieli;
  • 14.00 – 15.15 Przerwa obiadowa
  • 15.15 – 18.00 Komunikacja w rodzinie.
  • 18.15 – 19.00 Pytania do wykładowców

Heaven’s Kitchen

Kiedy gotujemy wiele oddajemy w ręce umysłu. Aby przyprawić odbiorcę dań o dreszczyk, smaki i snujące się zapachy wysupłać się winny z kuchni fantazji. Czy znajdą się w gronie nastolatków śmiałkowie, którzy z nutki ciekawości i szczypty wyobraźni okraszonych przyjemnym ryzykiem kreować będą dania na miarę wygranej w projekcie „Heaven’s Kitchen”? Wspaniale brzmi, nieprawdaż? Jest szansa, że w tym wydarzeniu otrzemy się o kulinarne „niebo”!

No i podkręcamy temperaturę …! Przez arkana specjałów kuchennych, które ostatecznie powstaną pod Waszymi palcami, przeprowadzi Was sam Szef Kuchni Restauracji „Rukola” Pan Kacper Wierzchowski, jeden z najlepszej dwunastki kucharzy w Hell’s Kitchen oraz Półfinalista Master Chef’a https://www.facebook.com/kacper.wierzchowski.1
Jeszcze niespodzianka dla młodych fanów gotowania! Gość Heaven’s Kitchen – MasterChef Junior III edycji – Bartosz Kwiecień https://www.youtube.com/watch?v=f8oQBzCO9ks

Czekamy na Was my, czekają na Was nagrody, przygoda, wielki „FUN”, nowi koledzy i koleżanki. No miód malinka…! Nie może Ciebie zabraknąć!

KOSZT: 30 zł za spotkanie (łącznie 120 zł) plus 30 zł za fotoksiążkę – pamiątkę z udziału w tym wydarzeniu (oczywiście już nieobowiązkowo).

Wiek uczestników: 10-13 lat
Liczba blatów kuchennych: 15

Miejsce:  Restauracja Rukola, ul. Spółdzielcza 1, 11-001 Dywity
Zobacz FB

Daty: Będzie to cykl 4 spotkań, każde pochłonie około 4 godzin.
Inauguracja 30 września 2019 (poniedziałek)

Prześlij zgłoszenie i dokonaj wpłaty najpóźniej do dnia 15 września 2019 r.

konto:
Fundacja 36 i 6, Różnowo 315, 11-001 Dywity, Polska.
konto  67 2030 0045 1110 0000 0399 1710
tytułem: „ (imię i nazwisko uczestnika) Heaven’s Kitchen”

Chylimy czoła przed gminą Dywity, dzięki której funduszom możemy zrealizować nasz kolejny projekt

Zgłoszenie na warsztaty

Zgoda

Olsztyńskie Warsztaty Gospel 2019

Olsztyńskie Warsztaty Gospel przed nami!

Gospel. Czy to na pewno tylko rodzaj chrześcijańskiej muzyki sakralnej? A może dla tego kto traktuje muzykę jako nośnik wartości gospel jest wyrażeniem odnalezionej nadziei? Na szczęście nie wszystko na świecie ma charakter antynomiczny. Filozoficzny kontekst koresponduje z pochodzeniem słowa gospel, które wywodzi się z języka staroangielskiego od słów god spell co oznacza dobrą nowinę o Jezusie Chrystusie. Chyba coś w tym jest, nieprawdaż?

Z racji tego, że Fundacja 36i6 szuka i stawia w życiu na wysublimowane wartości, po raz kolejny jest współorganizatorem Olsztyńskich Warsztatów Gospel w Olsztynie. Co roku z poczuciem, że podczas ich trwania, wydarzy się coś szczególnego. Wiemy, że będzie tak i tym razem, choćby z tego powodu, że po ścieżkach dźwięków prowadzić nas będą barwne, dojrzałe artystycznie osoby.

Ważne postaci tegorocznych warsztatów gospel:

Grzegorz Głuch – prowadzący warsztaty

Kompozytor, dyrygent, autor tekstów i aranżer, zwłaszcza muzyki gospel i praise&worship. Założyciel i lider chóru Gospel Rain. kompozytor i producent wszystkich płyt zespołu: Ten, Kto przychodzi (2000) oraz Startooj (2006) N (2011) oraz najnowszej płyty Ogień (2016). Z pasją dzieli się umiejętnościami prowadząc warsztaty muzyczne w całej Polsce, których uczestnikami były już łącznie tysiące pasjonatów śpiewu w Polsce. Prowadzi Chadek Gospel Choir, Świdnik Gospel Choir i Krasnobrodzki Gospel. W swym dorobku ma kilkadziesiąt autorskich piosenek i aż kilkaset aranżacji innych utworów.

Sylwia Piotrowska – współprowadząca warsztaty

Solistka chóru Gospel Rain, wokalistka jazzowa, trenerka wokalna. Z wyróżnieniem ukończyła studia na kierunku Jazz i Muzyka Estradowa w klasie wokalnej na UMCS oraz studia pedagogiczne o specjalności szkolnej i opiekuńczej. Wzięła udział w nagraniu płyty z okazji 60-lecia UMCS oraz krązków: Startooj i N i Ogień Gospel Rain. Jest jurorem na licznych przeglądach i festiwalach muzycznych. Obecnie pracuje jako trener wokalny w Studiu Muzyki Rozrywkowej i Jazzu J’Sound (www.jsoundart.pl).

Jakub piotrowski – pianista

Pianista, kompozytor, aranżer. Absolwent Szkoły Muzycznej im, Karola Lipińskiego I i II st. w Lublinie (klasa fortepianu). Obecnie dyrektor muzyczny w Agencji Artystycznej J’Sound, realizator dźwięku w Studiu Nagrań J’Sound oraz wykładowca na kierunku Jazz i Muzyka Estradowa UMCS.  Pianista w zespole Gospel Rain, Jazzowych składach eSQb i B4, mózg projektu Depozyt.

Ewa Giska (Gospel Kids) – prowadząca warsztaty dla dzieci do lat 12

Absolwentka Akademii Muzycznej w Gdańsku, flecistka, wokalistka oraz kompozytorka. Obecnie wicedyrektor PSM I st. w Dywitach, prezes Fundacji 36i6. Od wielu lat prowadzi olsztyński chór gospel Wniebogłosy. Tworzy projekty kulturalno-edukacyjne oraz profilaktyczne dla dzieci i młodzieży. Co roku współorganizuje Olsztyńskie Warsztaty Gospel przyciągające rzesze chórzystów i słuchaczy.

Natalia Niemen – gość specjalny Koncertu Finałowego XII Olsztyńskich Warsztatów Gospel

wokalistka, altowiolistka, plastyczka, autorka muzyki i tekstów Zarówno w tworzeniu muzyki, jak i w wyrazie wokalnym artystka inspiruje się starym rhytm’n’bluesem, rock’n’rollem, ekspresją pieśniarzy flamenco, ale także chorałem gregoriańskim i muzyką cerkiewną. Osobowość i głos artystki należą do jednych z najbardziej charakterystycznych i nietuzinkowych dzisiejszej muzyki polskiej.

A co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w warsztatach? Oto kilka wskazówek!

Należy przesłać zgłoszenie chęci uczestnictwa w OWG 2019 r

• wypełniając formularz online: LINK
  • bądź pisząc maila ze zgłoszeniem na adres: olsztyngospel@gmail.com

Wszystkie informacje znajdziecie także w wydarzeniu: TUTAJ

Jeśli chcesz przyjść na Koncert Finałowy jako widz, by zobaczyć i usłyszeć to piękne widowisko o chrześcijańskim przesłaniu – zapraszamy tu: https://www.facebook.com/events/651398415321232/

Partner Warsztatów

Z radością informujemy, że partnerem tegorocznych Olsztyńskich Warsztatów Gospel jest Miejski Ośrodek Kultury w Olsztynie MOK Olsztyn!

Projekt „Bądźmy w kontakcie”

Bądźmy w kontakcie

Narodowa Agencja Europejskiego Korpusu Solidarności komunikując o przekazaniu 7000 Euro na realizację rocznego projektu „Bądźmy w kontakcie” otworzyła drzwi do realizacji wizji, która zrodziła się w młodych głowach grupy inicjatywnej „Kaktus”. Ta wizja dotyka subtelności, czyli walki z różnymi odsłonami depresji (łac. depressio, głębokość, od deprimere, przygniatać) wśród rówieśników. Temat subtelny, ale jego oddziaływanie i zasięg bolesne w skutkach.

Dlatego Fundacja 36i6 jest również wpisana w ten projekt, bo wiemy, że warto być, wspierać, słuchać i pomagać ile się da przez najbliższe 365 dni. I oto 22 czerwca, w sobotę, na Starówce w Olsztynie, w ramach Gospel Day będzie miała miejsce spektakularna inauguracja aktywności wszelakich. Zaczniemy od wykładu pt: „Depresja wśród młodzieży” wygłoszonego przez Ireneusza Dawidowicza, lekarza i specjalistę od zaburzeń afektywnych. I musisz tam być z nami jeśli potrzebujesz pomocy bądź sam chcesz pomóc.

Rzuć wszystko i chodź w góry! Nie…nie…nie. Nie tym razem! Chodź ! Przyjdź!.. po kolejny kawałek wiedzy być może o sobie lub swoich bliskich.

Zapraszamy do dyskusji:

Kościół Ewangelicko-Augsburski w Olsztynie (Stare Miasto), 22.06.2019 (sobota), godz. 17.00