„Przebiśniegi” – synonim: nowe projekty!

Rabaty na kwiaty! Zatrzymało mnie hasło na sklepowej półce….

Fundacja 36i6, w ramach nowych projektów, ma dla Was rabaty na pogłębianie samoświadomości, budowanie poczucia wartości na poziomie, który umożliwi życie w poczuciu szczęścia i spełnienia pojedynczej jednostce, wybudzi imperatyw do zmian na lepsze…co wniesie słońce w życie rodziny, której jest częścią.

Jednym słowem, chcemy podzielić się z Wami radością! Już niedługo dostąpimy przywileju realizacji projektu „ZOOM – Oko Na Maroko, czyli warsztaty filmowe dla dzieci”, dedykowanego dzieciom w wieku szkolnym, 7-12 – latkom, współfinansowanemu przez Gminę Dywity.

Pomysł projektu zrodził się poprzez obserwację dzieci, które wstydzą się nagrań przed kamerą, chowają się, uciekają. Projekt ma pomóc im w oswojeniu się ze światem filmu, kamer, świateł reflektorów. Ci młodzi ludzie będą stawiać także pierwsze kroki w edukacji medialnej, która, mamy nadzieję, pomoże w rozpaleniu chęci i motywacji do kontynuowania nauki, korzystania z mediów w sposób produktywny i wartościowy. Warsztaty filmowe będą skupiać się przede wszystkim na tym, aby nauczyć młodych filmowców podstaw opowiadania historii za pomocą filmu, zaczynając od nauki stworzenia ramowego scenariusza filmowego, poprzez świadomość istotności scenografii oraz wykonywania trafnych, przemyślanych ujęć filmowych, aż po pracę w studio, przed kamerą.

Naszym marzeniem jest aby trwałym rezultatem projektu były rozpalone w dzieciach nowe pasje i chęć przekraczania barier nieznanych środowisk oraz pokonywanie wstydu i podwyższenie samooceny.

Socjologowie definiują ją jako najważniejszą, podstawową grupę społeczną, na której opiera się całe społeczeństwo. Niektórzy mówią o niej – „jedno z największych błogosławieństw, największy skarb”….r o d z i n a. To na nią sfokusowana jest również nasza aktywność.

W ramach zadania publicznego odnoszącego się do wspierania integracji społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym proponujemy Wam, dedykowany rodzinie, projekt ”NArodziny marzeń” współfinansowany przez Gminę Dywity.

Jednym z celów aktywności naszej fundacji i tym samym tegoż projektu, jest pogłębienie świadomości rodzicielskiej oraz praktyczne wzmocnienie więzi między dzieckiem a rodzicem. Kierowani myślą, iż zdrowa i kochająca się rodzina, to dalej zdrowe społeczeństwo, chcemy zaproponować unikalne spotkania, które dadzą podbudowę merytoryczną ojcom, czas odpoczynku dla mam oraz integracje rodziców z dziećmi poprzez wspólne warsztaty.

Na pewno zaprosimy Was na spotkania dla ojców prowadzone przez wyjątkowo doświadczonych i skutecznych specjalistów Inicjatywy Tato.net.

Wspominając fantastyczny warsztatowy czas tylko dla kobiet, który celebrowałyśmy w roku 2017, chcemy zaproponować jego kontynuację – wspólne spotkanie w ramach warsztatów „Kobietki małe i duże” – czyli coś dla relaksu, coś dla siebie, skierowane do mam i córek. Tym razem zaproponujemy Paniom konsultacje z kosmetyczką, fryzjerem, stylistką oraz dietetykiem.

Już nie możemy doczekać się do realizacji naszych propozycji, gdyż po raz kolejny spotkamy się z kimś pięknym, wartościowym, jedynym w swoim rodzaju…z drugim człowiekiem. Zatem serdecznie zapraszamy Was do udziału i współtworzenia nowej rzeczywistości z fundacją 36i6.
Relacja z warsztatów

„Kobietki Małe i Duże – czyli warsztaty piękności dla mam i nastoletnich córek”

W sobotę 2 grudnia 2017  w godzinach 15.00-18.00 Centrum Terapii Manualnej i Rehabilitacji na Wadągu otworzyło szeroko swe drzwi dla uczestniczek nietuzinkowych warsztatów „Kobietki Małe i Duże – czyli warsztaty piękności dla mam i nastoletnich córek” organizowanych przez Fundację 36i6. Cztery godziny tętniące kobiecością dedykowane były 15 duetom. Miejsca rozeszły się niczym świeże bułeczki nie tylko dlatego, że tematyka spotkania współgrała z potrzebami płci pięknej. Aby pokryć koszt uczestnictwa wystarczyło poświęcić swój czas i otworzyć na siebie nawzajem. A to wszystko dzięki współfinansowaniu szkolenia przez Gminę Dywity.

Do współudziału Fundacja 36i6 zaprosiła dwie profesjonalne instruktorki: Brygidę Dremo – profesjonalną kosmetyczkę z Akademii Urody Brigitte (Villa Palace) oraz Magdę Pietrzak – projektantkę ubrań, Pracownia projektów MOUSE_.

Co nas czekało?

Analizując punkty programu okiem pragmatyka, bardzo intensywny czas inkrustowany zdobywaniem wiedzy o sposobach pielęgnacji skóry, doborze odpowiednich kosmetyków oraz błędach popełnianych podczas wykonywania makijażu przekazanej w formie wykładu. Stanowił on wartościową podbudowę teoretyczną dla części empirycznej, czyli oczekiwanej interakcji między mamą i córką wspólnie odkrywających arkana dbania o skórę twarzy. Do pełni szczęścia brakowało tylko jednego – zabawy z ubraniami. Ale z Fundacją 36i6 można jej doświadczyć! Zafundowaliśmy Paniom specjalny warsztacik – „Przerabiamy stare łachy” podbudowany „koktajlem” z wiedzy o ciuchach, materiałach, stylu i modzie. A cóż mogliśmy zaproponować, żeby w pewien wysublimowany sposób zatrzymać czas? Po prostu podjąć się realizacji trzeciego punktu programu dzięki życzliwości Agi Herbe, fotografki, która uwieczniła niepowtarzalną, nieskończoną miłość naszych par.

Drogie Panie. Bezdyskusyjnie było to coś dla Was i dla nas 😉

Warsztaty „Kobietki Małe i Duże – czyli warsztaty piękności dla mam i nastoletnich córek” otworzyły drzwi do nasyconego kolorami świata kobiety; mamy i jej nastoletniej córki. Priorytetowym przekazem w macierzyństwie jest pierwotne zaufanie, poczucie bezpieczeństwa, poczucie, że dobrze jest żyć. Można „wyssać to z mlekiem” matki, otrzymać wraz z jej zdrową, żywą miłością.

Zatem to co matka może zrobić najlepszego dla córki to kochać ją bezwarunkowo, otwarcie i ufnie, ale oprócz tego, zaprosić do swego kobiecego świata, pomóc kształtować osobowość jako kobiety, dbać, troszczyć się i pielęgnować jej niepowtarzalność i indywidualność.

Celebrowałyśmy więc wspólnie ten dar niepowtarzalnej, budulcowej relacji!!!

Nie można było zrobić nic innego jak tylko wybrać sprzyjające miejsce, punkt na ziemi, skorelować z jedynym dobrym momentem w czasoprzestrzeni i brać garściami by wykorzystać każdą minutę tego ponad 4 -godzinnego warsztatu.

A więc co za nami?

Unoszący się zapach kawy, twórczy szmerek dialogów mama-córka, kobietka mała – kobietka duża, zatopionych w ferworze produkcji maseczek, nowych – starych ciuszków…okraszony tu i ówdzie spontanicznym śmiechem, ciepłymi gestami…chwilą relaksu. Ten subtelny czar macierzyństwa został uwieczniony na wspólnych zdjęciach. Hmm…Oby cieszyły oko i rozgrzewały serca miłością jeszcze wiele lat…

Wielkie dzięki dla fantastycznych, zaangażowanych, troskliwych instruktorek – Brygidy Dermo i Magdy Pietrzak za profesjonalne, pełne zachęty poprowadzenie warsztatów oraz Adze Herbe – jedynej w swoim rodzaju, subtelnie poszukującej dobrych ujęć fotografce.

Za nami również poczucie niedosytu, które mobilizuje do organizacji kolejnych tego typu spotkań, na które czekamy razem z kobietkami z gminy Dywity.

W takim razie, do zobaczenia!

Fundacja 36i6