Olsztyńskie Warsztaty Gospel 2019

Olsztyńskie Warsztaty Gospel przed nami!

Gospel. Czy to na pewno tylko rodzaj chrześcijańskiej muzyki sakralnej? A może dla tego kto traktuje muzykę jako nośnik wartości gospel jest wyrażeniem odnalezionej nadziei? Na szczęście nie wszystko na świecie ma charakter antynomiczny. Filozoficzny kontekst koresponduje z pochodzeniem słowa gospel, które wywodzi się z języka staroangielskiego od słów god spell co oznacza dobrą nowinę o Jezusie Chrystusie. Chyba coś w tym jest, nieprawdaż?

Z racji tego, że Fundacja 36i6 szuka i stawia w życiu na wysublimowane wartości, po raz kolejny jest współorganizatorem Olsztyńskich Warsztatów Gospel w Olsztynie. Co roku z poczuciem, że podczas ich trwania, wydarzy się coś szczególnego. Wiemy, że będzie tak i tym razem, choćby z tego powodu, że po ścieżkach dźwięków prowadzić nas będą barwne, dojrzałe artystycznie osoby.

Ważne postaci tegorocznych warsztatów gospel:

Grzegorz Głuch – prowadzący warsztaty

Kompozytor, dyrygent, autor tekstów i aranżer, zwłaszcza muzyki gospel i praise&worship. Założyciel i lider chóru Gospel Rain. kompozytor i producent wszystkich płyt zespołu: Ten, Kto przychodzi (2000) oraz Startooj (2006) N (2011) oraz najnowszej płyty Ogień (2016). Z pasją dzieli się umiejętnościami prowadząc warsztaty muzyczne w całej Polsce, których uczestnikami były już łącznie tysiące pasjonatów śpiewu w Polsce. Prowadzi Chadek Gospel Choir, Świdnik Gospel Choir i Krasnobrodzki Gospel. W swym dorobku ma kilkadziesiąt autorskich piosenek i aż kilkaset aranżacji innych utworów.

Sylwia Piotrowska – współprowadząca warsztaty

Solistka chóru Gospel Rain, wokalistka jazzowa, trenerka wokalna. Z wyróżnieniem ukończyła studia na kierunku Jazz i Muzyka Estradowa w klasie wokalnej na UMCS oraz studia pedagogiczne o specjalności szkolnej i opiekuńczej. Wzięła udział w nagraniu płyty z okazji 60-lecia UMCS oraz krązków: Startooj i N i Ogień Gospel Rain. Jest jurorem na licznych przeglądach i festiwalach muzycznych. Obecnie pracuje jako trener wokalny w Studiu Muzyki Rozrywkowej i Jazzu J’Sound (www.jsoundart.pl).

Jakub piotrowski – pianista

Pianista, kompozytor, aranżer. Absolwent Szkoły Muzycznej im, Karola Lipińskiego I i II st. w Lublinie (klasa fortepianu). Obecnie dyrektor muzyczny w Agencji Artystycznej J’Sound, realizator dźwięku w Studiu Nagrań J’Sound oraz wykładowca na kierunku Jazz i Muzyka Estradowa UMCS.  Pianista w zespole Gospel Rain, Jazzowych składach eSQb i B4, mózg projektu Depozyt.

Ewa Giska (Gospel Kids) – prowadząca warsztaty dla dzieci do lat 12

Absolwentka Akademii Muzycznej w Gdańsku, flecistka, wokalistka oraz kompozytorka. Obecnie wicedyrektor PSM I st. w Dywitach, prezes Fundacji 36i6. Od wielu lat prowadzi olsztyński chór gospel Wniebogłosy. Tworzy projekty kulturalno-edukacyjne oraz profilaktyczne dla dzieci i młodzieży. Co roku współorganizuje Olsztyńskie Warsztaty Gospel przyciągające rzesze chórzystów i słuchaczy.

Natalia Niemen – gość specjalny Koncertu Finałowego XII Olsztyńskich Warsztatów Gospel

wokalistka, altowiolistka, plastyczka, autorka muzyki i tekstów Zarówno w tworzeniu muzyki, jak i w wyrazie wokalnym artystka inspiruje się starym rhytm’n’bluesem, rock’n’rollem, ekspresją pieśniarzy flamenco, ale także chorałem gregoriańskim i muzyką cerkiewną. Osobowość i głos artystki należą do jednych z najbardziej charakterystycznych i nietuzinkowych dzisiejszej muzyki polskiej.

A co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w warsztatach? Oto kilka wskazówek!

Należy przesłać zgłoszenie chęci uczestnictwa w OWG 2019 r

• wypełniając formularz online: LINK
  • bądź pisząc maila ze zgłoszeniem na adres: olsztyngospel@gmail.com

Wszystkie informacje znajdziecie także w wydarzeniu: TUTAJ

Jeśli chcesz przyjść na Koncert Finałowy jako widz, by zobaczyć i usłyszeć to piękne widowisko o chrześcijańskim przesłaniu – zapraszamy tu: https://www.facebook.com/events/651398415321232/

Partner Warsztatów

Z radością informujemy, że partnerem tegorocznych Olsztyńskich Warsztatów Gospel jest Miejski Ośrodek Kultury w Olsztynie MOK Olsztyn!

Projekt „Bądźmy w kontakcie”

Bądźmy w kontakcie

Narodowa Agencja Europejskiego Korpusu Solidarności komunikując o przekazaniu 7000 Euro na realizację rocznego projektu „Bądźmy w kontakcie” otworzyła drzwi do realizacji wizji, która zrodziła się w młodych głowach grupy inicjatywnej „Kaktus”. Ta wizja dotyka subtelności, czyli walki z różnymi odsłonami depresji (łac. depressio, głębokość, od deprimere, przygniatać) wśród rówieśników. Temat subtelny, ale jego oddziaływanie i zasięg bolesne w skutkach.

Dlatego Fundacja 36i6 jest również wpisana w ten projekt, bo wiemy, że warto być, wspierać, słuchać i pomagać ile się da przez najbliższe 365 dni. I oto 22 czerwca, w sobotę, na Starówce w Olsztynie, w ramach Gospel Day będzie miała miejsce spektakularna inauguracja aktywności wszelakich. Zaczniemy od wykładu pt: „Depresja wśród młodzieży” wygłoszonego przez Ireneusza Dawidowicza, lekarza i specjalistę od zaburzeń afektywnych. I musisz tam być z nami jeśli potrzebujesz pomocy bądź sam chcesz pomóc.

Rzuć wszystko i chodź w góry! Nie…nie…nie. Nie tym razem! Chodź ! Przyjdź!.. po kolejny kawałek wiedzy być może o sobie lub swoich bliskich.

Zapraszamy do dyskusji:

Kościół Ewangelicko-Augsburski w Olsztynie (Stare Miasto), 22.06.2019 (sobota), godz. 17.00

Gospel Day z Fundacją 36i6

Gospel day z Fundacją 36i6

Dzień Ojca to święto o zasięgu międzynarodowym obchodzone w różnych krajach w zupełnie innym niż 23 czerwca dniu. Czy wiecie, że w Polsce obchodzone jest nie od zawsze, a od 1965 roku? Ale nie byliśmy pierwszymi wyrażającymi szacunek i wdzięczność ojcom. Ta wzniosła tradycja sięga daleko dalej zarówno w plątaninie trybików i zębatych kółek odmierzaczy czasu jak i na mapach świata. Pierwsze obchody święta odbyły się 19 czerwca 1910 r w stanie Waszyngton. Jednak dopiero w 1972 Dzień Ojca został oficjalnie ustanowiony przez Prezydenta Nixona. Podobno w naszym kraju wciąż nie dorównuje popularnością Dniowi Matki. Zależy nam na tym by, w dobie niezaspokojonych potrzeb psychicznych i emocjonalnych młodych ludzi, rola ojca, eksperta, męskiego wzorca, nauczyciela partnerstwa, szacunku czy umiejętności stawiania mądrych granic była podnoszona do rangi niezastąpionego autorytetu.

Dlatego już w sobotę 22 czerwca zapraszamy byście świętowali Dzień Ojca z Fundacją 36i6. Dopełnimy wszelkich starań aby czas spędzony z nami był szczególny dla każdego członka rodziny. Już od godz. 12.00 do 21.00 będziemy elastyczni niczym sieć komiksowego Spidermana i stworzymy ciekawe przestrzenie, w których znajdziesz coś dla siebie.

Gdzie?

W sercu Olsztyna na Starówce!

O czym usłyszysz?

O wszystkich aspektach ojcostwa, o jego niebańskim źródle i pragmatycznym wymiarze czyli niezbędnej roli ojca w życiu dzieci.

A więc co to za strefy?

KONCERTOWO-PLENEROWA STREFA RODZINY

SCENA STAROMIEJSKA

• 12.00 – koncert zespołu KZ „Twoja Przystań”, oraz spotkanie z Henrykiem Dedo (Reportażystą Radiowym Roku 2017)
  • 14.00 – panel dyskusyjny „Porozmawiajmy o ojcostwie”. Prowadzenie: Janusz Ciepliński (fantastyczny ojciec dwóch synów, Dyrektor Powiatowej Szkoły Muzycznej I Stopnia w Dywitach)
  • 15.30 – koncert dzieci „10P, czyli dziecięcy dekalog”
  • 16.00 – występy freestylowe chętnych tatusiów z dziećmi (zabawa z nagrodami)
  • 17.00 – panel pt: „Depresja wśród młodzieży w ramach projektu „Bądźmy w kontakcie”. Mówca: Ireneusz Dawidowicz lekarz, Pastor II Zboru Kościoła Chrześcijan Baptystów w Białymstoku
  • 19.00 – koncert zespołu MATE.O „TU”. Nasz gość specjalny Mateusz Otręba – świetny ojciec, z najnowszą płytą „TU”.

STREFA DZIECIĘCA

OKOLICE SCENY STAROMIEJSKIEJ
Kolorowa, scatchboardowa, zaczarowana w bańkowych tunelach, świetlista i ciepła u boku animatorów, „gości” na szczudłach, …

STREFA MŁODZIEŻOWA

PARK PODZAMCZE
„Obsypana” leżakami z lemoniadą for FREE …tym razem strefa inspiracji i refleksji nad historiami ciekawych ludzi z punktem kulminacyjnym – wykładem pt: „Depresja wśród młodzieży”, godzina 17.00, Kościół Ewangelicko-Augsburski w Olsztynie. Szukajcie miejsca dla siebie w Parku Podzamcze

Mecenat:

• Projekt dofinansowany ze środków Gminy Olsztyn

Organizatorzy:

• Fundacja 36i6
  • Kościół Zielonoświątkowy „Twoja Przystań” w Olsztynie
  • Grupa młodzieżowa „Kaktus”

Sponsor Warsztatów Gospel

Podziękowania dla Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej Spółka z o.o. w Olsztynie

Wspaniałych emocji na scenie i w sercach uczestników wielu edycji Olsztyńskich warsztatów gospel nie doświadczalibyśmy wspólnie, gdyby nie olsztyński MPEC.

To już nasza mała tradycja, za którą za każdym razem jesteśmy bardzo wdzięczni. Tegoroczne XII Olsztyńskie Warsztaty Gospel sponsoruje MPEC – Dobra Energia Olsztyna

Z całego serca dziękujemy!